Milieubescherming

Milieubescherming

 

Franciscus van Assissi (1182-1226) was het niet vergeten. Hij leefde een eenvoudig leven in harmonie met de natuur.

Sinds 1989 besteden verschillende kerken die zich van de noodzaak bewust zijn, elk jaar op 1 september, specifieke aandacht aan de bescherming van de schepping. 

Dit initiatief begon in de orthodoxe kerk en is overgenomen door kerken van alle denominaties. Speciale liturgieën voor de Dag van het Milieu of Scheppingsdag werden samengesteld door v. Gerasimos Mikragiannanitēs en metropoliet Nicodemus. Ze inspireren tot verandering van menselijk gedrag, een spirituele en ecologisch verantwoorde levensstijl.

De ikoon hierboven is geschilderd door de Italiaanse iconografe Mirabile Ydio. Zij stelt Franciscus van Assisi, de beschermheilige van de creatie, present. Inmiddels heeft de Scheppingsdag zich op initiatief van de Wereldraad voor Kerken uitgebreid tot een Periode van de Schepping, die op 4 oktober wordt afgesloten met zijn feestdag.

Het planten van bomen is een van de activiteiten van kerken in Nederland en België in deze periode. Doet u ook mee? Bomen voorzien de toenemende wereldbevolking van zuurstof. (IW)

Met dank aan redactielid prof. Bert Groen, publicist op het gebied van ecologie theologie.

 

 

 

 

341