Nieuws

Lezing Oekraïense iconen

In 2011 had Olga Fishchuk uit Kyiv een solo-tentoonstelling bij Plein van Siena in Amsterdam. Er waren bijzonder fraaie textiele iconen van haar hand te zien. Ze heeft het vak geleerd aan de Academie in Sergiev Posad (R), waaraan ook een museum met kerkelijke kunst verbonden is.

In deze lezing bekijken we een aantal fraaie Oekraïense iconen en kerken uit het Kyivse Rijk, maar ook een aantal uit de eeuwen die daarop volgen. Opvallend genoeg bevinden de oudste, spaarzaam bewaard gebleven iconen uit het Kyivse Rijk zich voornamelijk in de Tretyakov Galerie in Moskou. De presentatie wordt afgesloten met hedendaagse Oekraïense iconen van Olga Fishchuk, die twaalf jaar geleden zelf overkwam uit Kyiv voor de feestelijke opening van haar expositie bij Plein van Siena, georganiseerd en ingericht i.s.m. de spreker van vanavond.

Begeleiding: Inge Wierda
Wanneer: wo 10 mei
Tijd: 19:30
Kosten: € 9,-

 

 

 

 

Het hersfstnummer van Eikonikon is uit!

 

Dit nummer, Eikonikon 156, was een bijzondere opgave. In de vorige Ten Geleide kondigden we aan dat Anton Schipper even pauze had genomen met zijn rubriek Verzegeld en dat deze in het volgende nummer zou terugkeren. Terwijl we ons afvroegen waar zijn trouwe bijdrage bleef, kwam het trieste bericht binnen dat de auteur was overleden. Dat was een schok voor ons. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 85 jaar. In dit nummer een In memoriam van Madelon Lagendijk die de dankdienst voor zijn leven in Rotterdam bijwoonde. (meer…)

Op weg naar Pasen

In de kerken en bij mensen thuis is de voorbereiding op Pasen alweer van start gegaan. In de RK Kerk begon de vastentijd vorige week op Aswoensdag 27 februari jl. en in de Orthodoxe Kerk de Grote Vasten deze week op 2 maart. In supermarkten ligt meer vegetarisch voedsel in de schappen dan gewoonlijk, en ook al paaseitjes. Maar Pasen is het nog niet. Nog veertig dagen te gaan minus het aantal vanaf de start.

In het maartnummer 2020 van Eikonikon besteden we aandacht aan de ikoon van Pasen, geschilderd door enkele bekende Kretenze ikonenschilders. Een daarvan is de Anastasis (Verrijzenis)-ikoon van Angelos Akotantos (zie coverafbeelding op Eikonikon 146 hierboven), die plots is opgedoken uit een particuliere collectie. Dit bijzondere nieuws kunnen we u natuurlijk niet onthouden!

De nieuwe eigenaren van de ikoon, galeriehouders Simon Morsink en Richard Temple, lichten u in over deze 25ste (!) nu bekende ikoon van de hand van de beroemde ikonenschilder. Omdat eerder is gebleken dat niet al onze abonnees engels kunnen lezen, hebben we de moeite genomen hun artikel in het nederlands te vertalen. Wij wensen u een vredige tijd toe op weg naar Pasen!

Eikonikon 138

OLV Sterre der Zee in de St. Servaasbasiliek in Maastricht. De hieronder genoemde ikonenexpositie is geopend van 24 mei-3 juni 2018 in de crypte van de basiliek

Het maartnummer 2018 is al enige tijd uit. Het is verkrijgbaar bij Boekhandel Kirchner in Amsterdam en diverse musea in het land. Het bevat artikelen over: Maria van Egypte op ikonen, de ikonenschilder Dom Jerome Leussink (1898-1952), de ikonenexpositie Geraakt door Gods Liefde in Maastricht, Een voel-ikoon van de H. Odilia, Cypriotische zegels met ikonen en een ikoon van de H. Anna in het Benaki museum in Athene.  

Ikonententoonstelling in Maastricht

Ikonententoonstelling in Maastricht

Van donderdag 24 mei tot en met zondag 3 juni 2018 vond in Maastricht de zeven jaarlijkse Heiligdomsvaart plaats. Gedurende deze periode worden er vieringen, pelgrimages, ommegangen en diverse culturele activiteiten georganiseerd, waarbij alle parochies van en verenigingen uit Maastricht zijn betrokken. Zo zijn ook de stadspatronen zoals Sint Servatius, …

lees verder

Eikonikon is in een nieuw jasje gestoken!

We hebben sindskort een nieuwe grafisch vormgeefster en dat is te zien aan de laatste nieuwe, Eikonikon 136. Ons tijdschrift heeft een facelift ondergaan! De stijl van de cover is veranderd en dit nummer bovendien gesierd met een prachtige foto uit eigen collectie van onze nieuwe collega. Haar naam is Toontje van der Hulst. We zijn blij met haar. Ook elders in het blad treft de oplettende lezer veranderingen aan, die Toontje heeft doorgevoerd.

Eikonikon 136 is gevuld met artikelen over pelgrimstochten naar Athene (ikoon van Catharina van Alexandrie) en Patmos (ikoon van Openbaringen), de Meteora (fresco’s en ikonen in de Grote Meteoron en de Metamorphoskerk) en de Republiek Moldavie en Noord-Roemenie (kerken en kloosters).

Ook staan we dit jaar stil bij een van de martelaren van de Russische revolutie, de heilige Elisabeth van Moskou, zus van de laatste tsarina en oprichter van het Martha-en-Mariaklooster in Moskou. Tenslotte treft u een recensie aan van het boek “Working drawings of icon painters after the fall of Constantinopel” van Maria Vassilaki. Deze voortekeningen zijn ondergebracht in het Benaki Museum in Athene.

Eikonikon is verkrijgbaar bij Boekhandel Kirchner in Amsterdam, het Ikonenmuseum Kampen, het Museum voor Religieuze kunst Uden en het Klooster te Chevetogne. Ook kunt u ons mailen voor informatie over een jaarabonnement of losse nummers: info@eikonikon.nl. Eikonikon collega abonnementadministratie, Marian van Delft, zal u dan antwoorden. Veel leesplezier en een vriendelijke groet van ons allen!

 

 

 

 

 

 

 

Iconenwijding in Midwolde

In het Noorden van het land wordt al jaren achtereen een iconenwijding georganiseerd. Deze wijding is voor alle eigenaars van iconen. De iconen mogen gekocht, gekregen of zelf gemaakt zijn, als ze maar klaar zijn om door het water gewijd te kunnen worden. U bent van harte uitgenodigd.

De iconen worden op rubriek op de tafel geplaatst. Het Russisch Byzantijns koor Groningen o.l.v. Cas Straatman is dan al begonnen met het ten gehore brengen van Russische kerkmuziek. Na een welkomstwoord geeft Vader Serafim (Sven Standhardt) uitleg wat een icoon is en waarom het gewijd wordt.

Dan gaat Vader Serafim met de eigenaars van de iconen naar de tafel en wordt onder gesproken en gezongen gebed eerst het water gewijd.  Aansluitend worden de iconen gewijd.

De eigenaars krijgen de iconen terug met de zegen. Ter afsluiting zingt het koor nog enkele liederen terwijl de belangstellenden de iconen kunnen bekijken.

De eerstvolgende wijding is op woensdag 22 maart 2023 om 19.45 uur in de Historische kerk aan de Hoofdstraat 134 in Midwolde (bij Leek). Inloop en inbreng vanaf 19.15 uur, vrije gift voor de onkosten.

Overige informatie op te vragen bij:
Frea Zigterman: 06-43650146 iconen.en.frea@outlook.com

Eikonikon. Tijdschrift over ikonen is nu te koop bij Boekhandel Kirchner in Amsterdam!

In het decembernummer van Eikonikon (no. 141) treft u o.m. een reis-en schilder avontuur met Ethiopische iconen van Nelly Schut-Bal aan. Verder bespreekt Nelia Langeveld twee ikonen uit Athene en is de nieuwe adventsikoon van Geert Husstege opgenomen, die recentelijk een plek in de Chiesa della Trinita dei Monti in Rome heeft gekregen. Hans Dornseiffen heeft Simon Koopman geinterviewd en Marian van Delft vertelt over haar bezoek aan het Koptisch klooster in Lievelde. Ons tijdschrift wordt afgesloten door een kalenderbespreking 2019 door P. Antoine Lambrechts en fraaie Christus ikonen op Griekse postzegels in de vaste rubriek ‘Verzegeld’ door Anton Schipper.

Kerk in Ethiopie
Bruiloft in Kana, geschilderd door Nelly Schut-Bal

Ook is ons tijdschrift te koop in het Ikonenmuseum in Kampen, het Museum voor Religieuze Kunst in Uden en het Klooster te Chevetogne. Voorts nog bij het Iconenatelier Zusters van Liefde in Moergestel en Boulevard Magenta in Laag-Soeren. Tenslotte kunt u ook altijd nummers bestellen via abonnee@eikonikon.nl.

Hemelvaart – ikoon

Hoewel niet iedereen meer kennis of feeling heeft met de inhoud van Hemelvaartsdag, is het een vrije dag voor de meeste inwoners van Nederland. Deze christelijke feestdag is dus mooi meegenomen voor bijna iedereen.

We wensen u een heerlijk rustig dagje!

Voor informatie omtrent het afgebeelde tafereel, zie Handelingen 1:1-11

Check de EIKONIKON agenda voor…

… nieuwe activiteiten in Ikonenland:

 

interessante exposities in het Ikonenmuseum in Kampen, drie lezingen door de Grieks-orthodoxe ikonenschilder Jan Verdonk en een dag met 10 ikonen van de hand van Geert Husstege Op weg naar Pasen.

 

Voor meer info, check AGENDA op deze site

8 september

Niet alleen de geboorte van Christus wordt gevierd, maar ook die van zijn moeder, Maria, op 8 september.

 

 

 

Het winternummer van Eikonikon is uit!

Beste lezers van Eikonikon,

Allereerst wensen we u een gezond en gelukkig nieuwjaar toe. Helaas ontvangt u het kerstnummer door een samenloop van omstandigheden later dan gebruikelijk. Het nieuwe, extra dikke nummer zal naar verwachting de tweede week van januari bij u op de mat vallen.

(meer…)

Abonnement op Eikonikon?

Heeft u vragen over een abonnement op ons tijdschrift? Klik dan op deze link of stuur een mail naar: abonnee@eikonikon.nl. U krijgt dan zo spoedig mogelijk antwoord!

In het zomernummer van Eikonikon.Tijdschrift over ikonen belichten we diverse hoogtepunten in de christelijke kunst wereldwijd:

Het zomernummer van Eikonikon

– We maken kennis met de H. Abba Aur, stichter van het koptisch Gabriel klooster in de woestijn van Naqlun in de Fayyum provincie in Egypte. 
– Jan Verdonk introduceert zijn geliefde leermeester Neoklis Kolliopoulis, die de Kretenzische stijl nieuw leven heeft ingeblazen. 
– Een tipje van de sluier wordt opgelicht van de “Herfsttij der Russische Middeleeuwen” in een bespreking van de gelijknamige tentoonstelling en catalogus in het Russisch Museum in Sint-Petersburg
– Anton Schipper vertelt in zijn rubriek Verzegeld over de prachtige Armeense khachkar of kruissteen. 
– Last but not least is een tekst opgenomen van de originele 20ste eeuwse ikonenschilder- en monnik Grégoire Krug, in een vertaling van Henk Roos.

Verder is het eerste deel van een interview opgenomen met de eigenaars van de befaamde galerie Toth Ikonen in Huizen. Het tweede deel verschijnt in Eikonikon 144.

No 140 van Eikonikon. Tijdschrift over ikonen is uit…

… met op de cover een foto van een icoon van de H. Genevièva van Parijs (422-502). Zij is de patroonheilige van deze prachtige stad, Parijs en staat bekend om haar moed en compassie.

Genevièva moedigde haar inwoners in 451 aan niet te vluchtten voor de plunderende hunnen o.l.v. Attila en voorzag haar bewoners van voedsel tijdens een hongersnood.

De ikoon is in 1984 door Leonid Aleksandrovitsj Ouspensky (1902-1987) geschilderd voor zijn parochiekerk, de Frans-orthodoxe kerk Notre-Dame-des-Joie-des-Affligés et Sainte Geneviève, 4 Rue Saint Victor, in Parijs.

Ouspensky is vooral bekend geworden om zijn levensverhaal en zijn twee boeken “The theology of the icon” vols. 1 en 2. Ook schilderde hij iconen en gaf hij les.

Een in onze contreien bekende leerling van Ouspensky, Joris van Ael, vertelt in Eikonikon 140 over zijn ervaringen met deze in diaspora levende Russische iconenschilder.

Voor eventuele aanschaf van ons tijdschrift kunt u o.m. terecht bij Boekhandel Kirchner in Amsterdam.

 

 

Vrolijk Paasfeest allemaal!

Hoe liefdevol is Christus’ terugkeer naar zijn familie en vrienden om hen te troosten. Toonde hij met de opstanding niet aan dat de dood het laatste woord niet heeft? Op de Verrijzenisikoon is te zien hoe blij zijn discipelen waren. De vrouwen, Maria van Magdala en de andere Maria waren de eersten die het goede nieuws van de engel, rechts in beeld vernamen. Christus noemde zijn leringen, het evangelie van het Koninkrijk (‘Het Koninkrijk Gods is in u’) en wenste dat dit in de hele wereld gepredikt zal worden. We hoeven het niet buiten ons te zoeken. Het is zo dichtbij te vinden, in ons. Wie zoekt, zal vinden, was zijn belofte!

De redactie van Eikonikon wenst u vrolijke paasdagen!

Deadline inleveren kopij voorjaarsnummer: 31 januari.

Heeft u grote kennis van ikonen en schrijft u graag voor een geinteresseerd publiek? Heeft u enige schrijfervaring? Dan horen wij graag van u. Klim in de pen en zend uw artikel naar eikonikon@gmail.com. De deadline voor het inleveren van kopij voor het juni-nummer is 31 april 2018.