Het hersfstnummer van Eikonikon is uit!

Het hersfstnummer van Eikonikon is uit!

 

Dit nummer, Eikonikon 156, was een bijzondere opgave. In de vorige Ten Geleide kondigden we aan dat Anton Schipper even pauze had genomen met zijn rubriek Verzegeld en dat deze in het volgende nummer zou terugkeren. Terwijl we ons afvroegen waar zijn trouwe bijdrage bleef, kwam het trieste bericht binnen dat de auteur was overleden. Dat was een schok voor ons. Hij bereikte de respectabele leeftijd van 85 jaar. In dit nummer een In memoriam van Madelon Lagendijk die de dankdienst voor zijn leven in Rotterdam bijwoonde.

Henk Roos schrijft over ‘zijn’ Petka van Belgrado en deelt met ons zijn bespiegelingen rond de geliefde   H. Paraskeva in al haar verschijningsvormen. Ook in deze uitgave weer een aflevering over kleuren van Simon Koopman. Deze keer gaat het over de kleuren geel en goud.

Verder een kort artikel over de kruisverheffing van Bert Groen, geïllustreerd door een prachtige afbeelding van een icoon met dit onderwerp die zich sinds 2017 bevindt in het klooster van Chevetogne.

In het kader van het Sint-Nicolaasjaar in 2023 heeft Thom Breukel o.a. plannen voor een tentoonstelling in de Agathakerk in zijn nieuwe woonplaats Zandvoort aan Zee. Hij doet hierbij een oproep aan de lezers om een Nicolaas-icoon ter beschikking te stellen of om er eentje te schilderen voor deze gelegenheid.


Nieuw in Eikonikon is de bijdrage van Marjan Smit. Zij legt in detail uit hoe je de Engel met het Gouden Haar kunt schilderen, met veel illustraties. En uiteraard ontbreekt de gewaardeerde rubriek Wetenswaard van Marian van Delft niet.

Wij wensen u veel leesplezier en een mooie herfstperiode toe!

 

 

 

260