Op weg naar Pasen

Op weg naar Pasen

In de kerken en bij mensen thuis is de voorbereiding op Pasen alweer van start gegaan. In de RK Kerk begon de vastentijd vorige week op Aswoensdag 27 februari jl. en in de Orthodoxe Kerk de Grote Vasten deze week op 2 maart. In supermarkten ligt meer vegetarisch voedsel in de schappen dan gewoonlijk, en ook al paaseitjes. Maar Pasen is het nog niet. Nog veertig dagen te gaan minus het aantal vanaf de start.

In het maartnummer 2020 van Eikonikon besteden we aandacht aan de ikoon van Pasen, geschilderd door enkele bekende Kretenze ikonenschilders. Een daarvan is de Anastasis (Verrijzenis)-ikoon van Angelos Akotantos (zie coverafbeelding op Eikonikon 146 hierboven), die plots is opgedoken uit een particuliere collectie. Dit bijzondere nieuws kunnen we u natuurlijk niet onthouden!

De nieuwe eigenaren van de ikoon, galeriehouders Simon Morsink en Richard Temple, lichten u in over deze 25ste (!) nu bekende ikoon van de hand van de beroemde ikonenschilder. Omdat eerder is gebleken dat niet al onze abonnees engels kunnen lezen, hebben we de moeite genomen hun artikel in het nederlands te vertalen. Wij wensen u een vredige tijd toe op weg naar Pasen!

345