Boekhandel hanou 1920 – 1998

Boekhandel hanou 1920 – 1998

Op 27 april j.l. is onze enige Nederlandse – in ikonen gespecialiseerde – boekwinkel voorgoed gesloten. De eigenaar, Jan Hanou, kwam tot ons aller verrassing en grote schrik te overlijden.

Jan Hanou was een bijzondere boekhandelaar. We hebben al jaren geleden zien aankomen dat zijn zaak niet kon worden overgenomen door anderen. We hebben meermaals gevraagd aan Jan of hij adressen van uitgevers en contactpersonen wilde bewaren, zodat zijn kennis en ervaringen niet zou verdwijnen. Jan was echter een bijzonder mens, en een echte solist. Hij was waarschijnlijk de enige boekuitgever die nog met behulp van stencilpennen in plaats van een tekstverwerker hele aanbiedingsbrieven verzond. Die ambachtelijke manier van werken was een belangrijk deel van het gezicht van ‘de zaak’. Er was geen tweede winkel waar zoveel boeken op ons gebied gevonden konden worden. Jan wist altijd weer opnieuw aanbiedinkjes te verzamelen die in de gewone boekhandel onvindbaar bleken.

Nooit meer even voor een praatje of goede raad naar Rotterdam. Geen Lente-, herfst, nazomer- en decemberaanbiedingen zullen meer in de bus vallen. We zullen Jan heel erg missen.

EIKONKON zal binnenkort alle vindbare uitgevers aanschrijven, zodat we nieuwe boekuitgaven kunnen blijven aankondigen in ons blad.

239