Botten Heilige ikonenschilder gevonden

Botten Heilige ikonenschilder gevonden

bron: www.katholieknederland.nl

Hilversum (ANP/van onze redactie) 24 april 2006 – De stoffelijke resten van de beroemde Russische ikonenschilder Andrej Roebljev zijn onder een kerk in Moskou aangetroffen. Dat heeft de bekende Russische forensisch deskundige Sergej Nikitin tegen de Russische krant Izvestia gezegd.

Nikitin zei vrijdag in het blad dat onder een altaar in een van de kerken in het klooster Andronikov de lichamen van twee mannen zijn gevonden. De een was ongeveer vijftig jaar, de ander zeventig.
Deskundigen gaan ervan uit dat het Roebljev en een andere schilder, Danilo, betreft. Roebljev woonde de laatste jaren van zijn leven als monnik in het klooster. Roebljev, in 1988 door de Russisch-Orthodoxe Kerk heilig verklaard, behoort tot de weinige ikonenschilders van wie de naam bekend is.

Roebljov werkte onder meer aan de beschildering van de Vladimirkathedraal in Moskou. Tussen 1410 en 1420 vervaardigde hij voor het gelijknamige klooster in Zagorsk de beroemde ikoon van de Heilige Drie-eenheid. Voor veel christenen van alle denominaties is deze schildering een vereerde inspiratiebron. De goddelijke personen beeldde Roebljev af als drie engelen aan een tafel bij een boom. Dit tafereel is gebaseerd op hoofdstuk 18 in het eerste bijbelboek Genesis. In dat verhaal verschijnt God in de gedaante van drie mannen aan Abraham en Sara, die hun tent bij de eiken van Mamre hadden opgeslagen. Deze mannen kondigden aan dat de bejaarde Sara een kind zou baren.

De twee gevonden stoffelijke overschotten zijn kennelijk oorspronkelijk onder de klokkentoren begraven. De resten zijn aan het eind van de achttiende eeuw naar de plek onder het altaar overgebracht, toen de toren, die losstond van de kerk, werd afgebroken. Vermoedelijk is de jongste van de twee Roebljev. Dat is enigszins verrassend, omdat de schilder volgens de officiële gegevens ongeveer zeventig zou zijn geworden. Hij zou rond 1360 zijn geboren en in ongeveer 1430 zijn gestorven. Nikitin heeft een verklaring voor deze schijnbare tegenstelling.

Aan het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw voerde het communistische regime in de Sovjet-Unie een campagne tegen de godsdienst. Kostbare relieken dreigden te worden vernietigd en kerken werden met afbraak bedreigd. Uit verzet daartegen nodigde een groep intellectuelen onder leiding van schrijver Ilja Ehrenburg de VN-organisatie voor cultuur Unesco uit de herdenking van de geboorte van Roebljev zeshonderd jaar daarvoor bij te wonen. De groep ‘besloot’ dat de schilder in 1360 was geboren. Volgens Nikitin is het heel goed mogelijk dat Roebljev tien of nog meer jaren later het levenslicht aanschouwde.

Roebljevs leven werd in 1969 verfilmd door de Russische regisseur Andrej Tarkovski. In de film symboliseert de schilder het lijden van de Russen onder de Tartaarse invallers.

bron: www.katholieknederland.nl

 

171