Tentoonstelling ‘Ethiopische ikonen, kleurrijke parels’

Tentoonstelling ‘Ethiopische ikonen, kleurrijke parels’

Begin dit jaar ontving het Ikonenmuseum Kampen een schenking van een collectie Ethiopische ikonen, kruizen en perkamenten gebedsrollen. De collectie is aanvaard nadat herkomst, authenticiteit en datering van de ikonen zorgvuldig zijn nagegaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ikonen tussen 1910 en 1950 zijn geschilderd op 19de eeuwse panelen. Van de perkamenten is vastgesteld dat zij rond 1950 zijn vervaardigd.

altaarkleinDe ikonen hadden enige restauraties nodig die op kosten van de ‘Vrienden van het Ikonenmuseum Kampen’ konden worden uitgevoerd.

De collectie ikonen bestaat uit een ikoon van de Moeder Gods en zes drieluiken met de Moeder Gods op het middenpaneel en afbeeldingen van heiligen, feesten e.d. op de zijpanelen. Ook een drieluik met de folteringen van martelaren maakt deel uit van de collectie. Een staand kruis met acht deurtjes, die aan de binnenzijde zijn beschilderd en die elk een tweede afbeelding afdekken, completeert het geheel (zie foto). Overigens zijn de luikjes op de buitenzijde versierd met houtsnijwerk.

De schenkjorikleining is een prachtige aanvulling op de museumcollectie, reden om de collectie op korte termijn aan het publiek te presenteren. Aangevuld met ikonen en religieuze- en cultuurobjecten uit verschillende privé collecties is dan ook vanaf vrijdag 8 oktober tot en met zaterdag 29 januari 2011 de tentoonstelling ‘Ethiopische ikonen, kleurrijke parels’ in het museum te zien.

Omdat de heilige Joris de patroonheilige van Ethiopie is, werd als ‘blikvanger’ van de tentoonstelling gekozen voor een kleurrijk detail uit een drieluik (zie foto) waarmee deze heilige iedere ikonenliefhebber uitnodigt om een bezoek aan de tentoonstelling te brengen!

645