Het julinummer van Eikonikon is uit!

Het julinummer van Eikonikon is uit!

In dit nummer, Eikonikon 155, is een artikel over een 15e eeuwse Transfiguratie-icoon uit Novgorod verschenen. Een reproductie daarvan kwam enkele decennia geleden in het bezit van de Belgische auteur, de benedictijn Benoit Standaert. Hij verwonderde zich over de compositie en leest, na enige tijd van observatie, de spirituele groei van een aspirant hierin.

Ook Frans Herman Grobbe ontving een icoon, naar later bleek een Bulgaarse icoon van de Moeder Gods Portaitissa (Poortwachtster). Hij beschrijft zijn zoektocht naar de identiteit, oorsprong en betekenis van de icoon en… de verwerving van een aanverwante, nieuwe icoon, een zgn. Aankomsticoon, geschilderd door de Bulgaarse iconenschilder Aneta Btrasikliyska in 2015.

Verder is een artikel van Eikonikonner van het eerste uur, Simon Koopman, over kleuren, pigmenten en verven van iconen opgenomen in het zomernummer. Theologe en kunstenares Anne-Marie van der Wilt laat in een interview weten wat kleur, glas en iconen voor haar betekenen. Meer daarover kunt u vinden in haar boek “Verwonderd door het licht”, dat eerder dit jaar bij Kok Boekencentrum Uitgevers verscheen.

Tevens uitgegeven in 2022, is het boek “Leven van Maria van Egypte. Van gevallen vrouw tot heilige”, een nederlandse vertaling van een 7e eeuwse vita van de hand van Sophronius van Jeruzalem. In een boekrecensie beveelt Bert Groen de vertaling van de Nijmeegse classicus Vincent Hunink van harte aan.

Veel leesplezier!

 

 

30